Fascial Manipulation

Με την τεχνική Fascial Manipulation στοχεύουμε και επιλύουμε σημεία στην περιτονία γνωστά ως «κέντρα συντονισμού» (CC).

Η Fascial manipulation (κινητοποίηση του συνδετικού ιστού) είναι μία τεχνική manual therapy, η οποία αναπτύχθηκε από τον Ιταλό φυσικοθεραπευτή Luigi Stecco τη δεκαετία του 1980, προκειμένου να αξιολογήσει και να αντιμετώπισει αποτελεσματικότερα τον μυοσκελετικό πόνο και τον περιορισμό της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Με το fascial manipulation εντοπίζουμε συμφύσεις και περιορισμούς στην εν τω βάθει περιτονία του σώματος και τους επιλύουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική κινητικότητα του σώματος.

Η περιτονία είναι ένα “σεντόνι “ συνδετικού ιστού, το οποίο καλύπτει όλο το σώμα και αποτελείται από ίνες κολλαγόνου. Περικυκλώνει, περιβάλλει και συνδέει σχεδόν όλες τις δομές του σώματος όπως οι μύες τα νεύρα ή τα εσωτερικά όργανα. Η περιτονία επιτρέπει τη φυσιολογική ολίσθηση των μυών όπως και όλων των εμπλεκόμενων δομών κατά την κίνηση του σώματος. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο την ύπαρξή της όταν δυσλειτουργεί και γίνεται σκληρή και δύσκαμπτη περιορίζοντας την κίνηση με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος.

Με την τεχνική Fascial Manipulation στοχεύουμε και επιλύουμε σημεία στην περιτονία γνωστά ως «κέντρα συντονισμού» (CC). Τα κέντρα αυτά βοηθούν στον έλεγχο των μυϊκών ινών οι οποίες ρυθμίζουν την κίνηση του σώματος κατά μήκος συγκεκριμένων αλληλουχιών και κέντρων σύντηξης (CF) σε διαγώνια και σπειροειδή πρότυπα κίνησης. Η αδυναμία φυσιολογικής ολίσθησης στα CC και CF επηρεάζει την κίνηση των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων προκαλώντας επίσης λειτουργικά προβλήματα στα αγγεία.

Με την τεχνική Fascial Manipulation επιτυγχάνεται ελάττωση της σκληρότητας και αποκατάσταση της ολίσθησης μεταξύ των διαφόρων στρωμάτων της περιτονίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση του πόνου, βελτίωση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας και επαναφορά της φυσιολογικής κινητικότητας του σώματος.