Συχνές ερωτήσεις: 10 ερωταπαντήσεις σύντομες γενικές
1. Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι η μέθοδος η οποία συμβάλει στην αποκατάσταση, τη διατήρηση και τη βελτιστοποίηση της δύναμης, της λειτουργικότητας και της κίνησης του σώματος, καθώς και στη γενικότερη ευεξία.

2. Ποιους τραυματισμούς ή παθήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει ο φυσικοθεραπευτής;

Η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη σχεδόν σε όλες τις καταστάσεις που αφορούν το ανθρώπινο σώμα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι αντιμετωπίζονται ορθοπεδικές, νευρολογικές, αυτοάνοσες, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές παθήσεις καθώς και μετεγχειρητικά.

3. Πονάει η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία όχι μόνο δεν είναι επώδυνη, αλλά έχει ως στόχο, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και τεχνικές, την ανακούφιση από τον πόνο.

4. Η φυσικοθεραπεία είναι μασάζ;

Ευτυχώς σήμερα τείνει να εκλείψει αυτή η παρανόηση, η οποία δημιουργήθηκε στο παρελθόν κυρίως λόγω έλλειψης μέσων. Η μάλαξη και οι θεραπείες δια χειρών (manual therapy) αποτελούν φυσικοθεραπευτικές τεχνικές, αλλά δεν μπορούν μεμονωμένα να χαρακτηριστούν ως φυσικοθεραπεία.

5. Πότε πρέπει να αρχίσω φυσικοθεραπεία;

Φυσικοθεραπεία κάνουμε οποτεδήποτε παρουσιάσουμε κάποιο πόνο ή περιορισμό της κινητικότητας του σώματος, σε εμμένοντες μυϊκούς σπασμούς, μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία και γενικότερα όταν επηρεάζεται η λειτουργικότητα του σώματος.

6. Πώς βοηθάει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία πρακτική με ρίζες στην Κίνα η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της ενέργειας του σώματος με την χρήση πολύ λεπτών βελονών.

7. Πονάει ο βελονισμός;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό είναι πολύ λεπτές, πρακτικά έχουν το μέγεθος τρίχας, με αποτέλεσμα να είναι ανώδυνη η εισαγωγή τους στο δέρμα.

8. Τι είναι ο αισθητικός βελονισμός;

Ο αισθητικός βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών σε διάφορες περιοχές του προσώπου, οι οποίες βοηθούν στη λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, στη βελτίωση του περίγραμμα τος του προσώπου και στην βελτίωση της όψης του δέρματος.

9. Θα με βοηθήσει ο βελονισμός να χάσω βάρος;

Μια από τις εφαρμογές του βελονισμού είναι η αύξηση του μεταβολισμού και η μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα μείωση του βάρους και του ποσοστού λίπους του σώματος.

10. Μπορώ να αρχίσω φυσικοθεραπεία όταν έχω οξύ πόνο;

Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε φυσικοθεραπεία, η οποία όχι μόνο δεν θα επιδεινώσει τα συμπτώματα, αλλά θα ανακουφίσει από τον ενοχλητικό πόνο.